Effektív mikroorganizmusok

Az effektív mikroorganizmusok (EM) egy olyan mikrobakeverék, amit körülbelül 20 éve fejlesztettek ki Japánban, eredetileg talajoltás céljára. A benne lévő mikróbák képesek arra, hogy rothadás helyett erjedésnek indítsák a szerves anyagokat. Így mérgező anyagok, gázok helyett olyan bioaktív anyagok – vitaminok, antioxidánsok – termelődnek, melyek hasznosak a szervezet számára.

T. Higa japán kutató mikrobiológus talajoltó anyagokkal történő kísérletezése során bukkant erre az értékes mikróbakeverékre, mely élelmiszereinkben, talajainkban előforduló „jóindulatú“ fotoszintetizáló-, tejsavbaktériumokat, élesztőket tartalmaz nagy fajgazdagságban. Mentes mindenféle vegyszertől, genetikailag módosított élőlényektől.

A természet része vagyunk

A bioszférának egy igen jelentős komponense a mikróbavilág, mely méreteinél fogva nem látszik, mégis különböző fajaik eltérő működésükkel egy összefüggő anyagcserehálózatot alkotnak, mintha egy szervezethez tartoznának. Ennek részesei vagyunk mi is. Ha ezt a szervezetet gyengítjük, kiirtjuk fertőtlenítőszereinkkel, szennyezőanyagainkkal, a környezetszennyezésünkkel, akkor, mint azt tapasztaljuk, egyre több bajt okozunk az egész élő világnak, magunknak.

Az EM alapelve: sokkal könnyebb és értelmesebb létrehozni egy kedvező mikroflórát, mint a kedvezőtlent elpusztítani (jóllehet a reklámok többnyire erről szólnak).

Az EM nem vegyszer, hanem biológiai anyag, s mint ilyen, igen változatos kölcsönhatásban van a környező élővilág mikro- és makroszervezeteivel. Hatása több, egymást erősítő módon jelentkezik:

  • kiszorítás – a kedvezőtlen, rothasztó illetve kórokozó mikróbák kiszorítása
  • dominancia – rothadás helyett a mikróbák erjedésre hangolása
  • bioaktív anyagok termelése – felsőbbrendű szervezetek számára rendkívül hasznos anyagok termelése (antioxidánsok, vitaminok, természetes antibiotikumok, stb.)
  • környezetszennyező vegyszerek elbontása, káros hatásuk csökkentése

Mit tud az EM?

Ha rövid választ kell adnunk, akkor azt mondjuk: rendet teremteni.

Ha bővebben kívánjuk szemléltetni, akkor ki kell emelnünk a következőket:

  • csökkenti a savasodást, így kedvezőtlenek lesznek a feltételek a kórokozó gomba és baktérium fajok szaporodásához,
  • a több mint 80 mikroba faj együtt dolgozik, egymásnak „szolgáltat”, az egészséget egyenletes szinten biztosító folyamatokat tart karban,
  • javítja a tápanyagok beépülését, a salakanyagok kiürülését,
  • eszenciális aminosavakat termelnek, melyeket szervezet számára nélkülözhetetlenek,
  • összhangot teremtenek az élő szervezeten belül,
  • akár a bélflórában, akár a közvetlen környezetben nagyon kedvező mikroflórát alakítanak ki

A keverékben lévő mikrobák kisebb-nagyobb mennyiségben élelmiszereinkben és a szabad természetben is megtalálhatóak.

A bejegyzés kategóriája: Emóció háttér
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.